Of ik een thuiskeuken wilde ontwerpen voor een ambitieuze hobbykok, voor wie eten bereiden voor gasten centraal staat? Da’s een retorische vraag.
Een hobbykok gebruikt een keuken anders dan het gemiddelde Vlaamse gezin. Hij heeft een werkruimte nodig, met een duidelijk overzicht van alle materialen en ingrediënten. Daarom is dit concept doordrenkt van efficiëntie. Het ontwerp is robuust, de sfeer industrieel. Het kookgedeelte van de ruimte bestaat voornamelijk uit het onderhoudsvriendelijke inox. In het eetgedeelte overheerst een warme, donkere houten parket en de wanden zijn tot in de nok bekleed met baksteen. Doordat alle acht zitplaatsen in direct contact staan met de fornuizen, blijft de keuken ook erg gastvrij. De chef-kok wordt als het ware omringd door zijn gasten.
De eye-catcher in de ruimte is een scheidingswand, opgetrokken uit twee raamwerken en gefreesd uit cortenstaal. Inspiratie hiervoor vond ik in de ramen van een oude fabrieksloods. Hier en daar zijn legplanken voorzien tussen beide ramen. Die kunnen dienen als voorraadkast of uitstalplek voor servies of kookgerei.


